E-bike of geen e-bike, dat is de vraag

Als je de trendwatchers mag geloven, dan rijden we straks allemaal op een e-bike. Maar is een e-bike altijd de juiste oplossing, of kies je voor een gewone fiets? De argumenten voor twijfelaars op een rij.

1. Je conditie

Om je conditie te vergroten zul je moeten werken. Dus een gewone fiets is altijd beter voor je conditie dan een elektrisch ondersteunde. Zeker als je niet zo ver en niet zo vaak fietst, dan loop je kans dat je conditie achteruit gaat. Als je een gewone fiets inruilt voor de e-bike, dan zou je een dag in de week meer moeten gaan forenzen dan je nu doet, of natuurlijk een langere route nemen. Als je naar afstand kijkt: je moet 25% meer fietsen voor hetzelfde effect op je conditie. Gelukkig zien we ook dat mensen met een e-bike langere afstanden afleggen, dus uiteindelijk ligt het aan je eigen fietspatroon. Koop je een e-bike, rij dan een rondje meer.
Winnaar: gewone fiets, tenzij je meer gaat fietsen

2. Langere afstand

Met een elektrische fiets leg je makkelijk langere afstanden af. Zeker naar het werk zijn we sneller geneigd om er een schepje bovenop te doen. Een gewone woon-werkfietser legt zo’n 7,5 km per enkele reis af, heeft hij een e-bike, dan is dat al zo’n 15 km. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en vroeger legden we allemaal 30 kilometer ploeterend tegen de wind in af, maar hier hebben de e-bikers een punt. Bijkomend voordeel: met een e-bike blijven mensen ook tot op hoge leeftijd langer door fietsen.
Winnaar: elektrische fiets

3. Verschil in prijs

Laten we er geen doekjes om winden: een e-bike kost veel geld. Voor een goede elektrische fiets tel je gauw een paar duizend euro neer. En zo’n accu is ook niet voor de eeuwigheid. Als je die moet vervangen ben je snel een paar honderd euro verder. Dan is een gewone fiets toch een stuk goedkoper. Vergelijk je deze bedragen echter met een auto, dan wint de e-bike het alsnog op zijn sloffen.
Winnaar: gewone fiets

Ben je een prijsbewuste fietser die toch sneller wil, ga dan niet voor een goedkoop bouwmarktfietsje, maar knap de fiets die je nu hebt op. Veel fietsers ploeteren voort op onnodig zwaar trappende fietsen. Te zachte banden, een rechtop houding, het zadel te laag en een matige versnellingsnaaf maken een fietstocht zo uitdagend dat je denkt dringend aan ondersteuning toe te zijn. Scheelt het echt zoveel? Ja, een slechte fiets laat je twee keer zo zwaar trappen als een lekker licht lopend fietsje. 

4. Levensduur

Een elektrische fiets gaat vaak minder lang mee. Dat is niet zo gek, een elektrische fiets bevat veel meer dingen die stuk kunnen gaan. Een instapmodel e-bike van 2000 euro kun je vergelijken met een ongemotoriseerde stadsfiets van 800 euro. Die laatste gaat twee keer zo lang mee. Als de e-bike 5 jaar meegaat en de ongemotoriseerde fiets 10 jaar heb je voor de normale fiets 80 euro afschrijving en voor de e-bike 400 euro per jaar. Als je een e-bike er dan uit wilt halen, moet je wel zo’n 4000 kilometer per jaar fietsen. Als je naar leaseprijzen kijkt, is een e-bike zo’n factor 4 duurder.
Winnaar: gewone fiets

5. Comfort

Nooit meer bezweet aankomen, fluitend heuveltjes op, altijd het gevoel dat je wind mee hebt. Wie een e-bike heeft komt meestal superlatieven tekort. En dat is niet zo gek. Wind door je haren is verslavend, en afzien doen we liever niet. Klein nadeel: je moet wel altijd zorgen voor een volle accu, want anders moet je alsnog extra hard in de pedalen.
Winnaar: elektrische fiets

6. Diefstal

Met een e-bike loop je een groter risico dat je fiets gestolen wordt. Maar dat is geen exclusief probleem van e-bikes, dat geldt voor elke dure fiets. Je op maat gemaakte racefiets laat je ook niet voor de supermarkt achter. Daarnaast is het diefstalrisico ook erg afhankelijk van je locatie. In de steden is je stadsbarrel net zo goed vogelvrij. Snel terugvinden? Een gps-tracker kan helpen.
Winnaar: geen

Voor de twijfelaars: probeer het eerst uit

Nog niet zeker welk soort fiets je wilt kopen? Probeer dan verschillende modellen, zowel met als zonder ondersteuning. Als je voor het eerst met trapondersteuning rijdt, is elke elektrische fiets fantastisch. Maar probeer eens wat fietsen uit onder zware, realistische omstandigheden. Ga naar een testcentrum, maak een afspraak met je fietsenmaker, huur eens voor een dag een e-bike of probeer bijvoorbeeld voor een paar maanden een elektrische Swapfiets.

Bron: nieuwsfiets.nu